”Ruhtinaalliset” tuet

Netissä kuulee kovasti väitteitä siitä, kuinka työttömät ”makailevat sohvalla” ja ”nauttivat ruhtinaallisia tukia” ja elelevät ”luksuselämää” verovaroin. Totuus ei voisi olla yhtään enemmän toisenlainen, joten avaan nyt tähän karkean esimerkin yksinäisen miehen kuukaudesta peruspäivärahalla keskisuuressa kaupungissa, noin 100.000 asukasta. Kerron mitä perusasioita kaikki tarvitsevat ja selitän myös miksi. En ota huomioon aktiivimallia, joka syö korvauksesta 4.65%. Lasken esimerkin reilusti keskiarvoa alemmilla kustannuksilla vuokraa lukuunottamatta, koska eri puolilla maata tilanne on erilainen.

Peruspäivärahan määrä on 32,40 e/pv. Sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä). Tämä tekee keskimäärin 21,5 x 32,40 e eli 696.6 euroa, josta maksetaan veroa yleensä 20%, verojen jälkeen jää 557,28 euroa kuussa.

  • Asunto on vuokraosake. Vuokran määrä maan keskiarvon mukaan. Vuokraan saa monesti asumistukea jonka suurin määrä on 80%. Jos asunnon vuokra on 615 euroa kuukaudessa jää maksettavaa tuen jälkeen 298 euroa.
  • Vesi. Vesimaksu noin 20 euroa kuukaudessa.
  • Sähkö. Sähkölasku noin 40 euroa kuukaudessa.
  • Puhelin ja netti. Otetaan esimerkkiin Moi liittymä, tämä on hyvä valinta siksikin, että sen saa tietojeni mukaan vaikka luottotiedoissa olisikin merkintä. Sim maksaa 6 euroa kuukausi ja puhelut sekä tekstiviestit veloitetaan erikseen 0,055 senttiä minuutti/ tekstiviesteissä kpl. Liittymään kuuluu 4 Gb dataa internetin käyttöön, tämän ylitys maksaa 1,5 euroa giga. Oletan tässä, että työssä ollessaan työtön on ostanut älypuhelimen ja läppärin sekä osaa käyttää niillä nettiä. TE edellyttää puhelimen ja/tai sähköpostin yhteydenpitoa varten tai etuus voi katketa, vaikka tämä käytäntö on lain vastainen, silti sitä käytetään. Normaaliin puhelimen ja netin käyttöön laskettakoon tässä noin 20 euroa kuussa.
  • Liikkuminen. Työhaastatteluihin, kauppaan, TE toimistoon, Kelaan on ainakin päästävä, joten halvin vaihtoehto eli bussikortti kustantaa noin 50 euroa kuukausi.
  • Terveys. Lääkärissäkäynti terveyskeskuksessa kustantaa vuosimaksulla noin 4 euroa/kk, jos joutuu käymään päivystyksessä kustannus on noin 28 euroa kerta. Otetaan esimerkkiin huomioon yksi käynti päivystyksessä ja vuosimaksu eli 32 euroa.
  • Lääkkeet. Joskus voi tulla sairastuminen tai sattua vahinko. Paljon hankalammaksi menee jos on jokin pitkäaikaissairaus. Lasketaan esimerkki perusterveen mukaan eli 10 euroa.
  • Vaatteet. Voi kulua sukka, paita, housut puhki tai revetä ja kengätkin on joskus uusittava. Otetaan tähän 30 euroa, eli kirppikselle on mentävä.
  • Ulkonäkö. Parturissakin on käytävä, että näyttää edustavalta työhaastatteluissa. Tähän menee 30 euroa.
  • Harrastukset. Ei ole varaa.

Jätän listasta vielä pois ruoan, lasketaan ensin kuinka ”ruhtinaallinen” tämä tuki on.
298+20+40+20+50+32+10+30+30 = 530 euroa. Tällöin ruokaan jää kuukaudessa 557-530 = 27 euroa. Ruokajonoon on mentävä hakemaan evästä. Toki esimerkin henkilön on mahdollista saada myös toimeentulotuen perusosaa, jos osaa ja jaksaa henkisesti sitä hakea. Tällöin tilanne korjautuu noin 260 eurolla ja -30% -60% alennuslappuja kaupasta etsimällä voi selvitä kuukauden loppuun.

Annetut summat ovat esimerkkejä, jokainen voi vilkaista omaa vesi- sähkö- puhelin/internet laskuaan, tarkistaa kauppakuittinsa ja laskea paljon oman auton käyttö maksaa. Tämän jälkeen voi jokainen omassa päässään miettiä, miten ”ruhtinaallisilla” tuilla työttömät ”luksuselämää” oikeasti viettävät.

Kategoria(t): Jupinat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to ”Ruhtinaalliset” tuet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.