”Ruhtinaalliset” tuet

Netissä kuulee kovasti väitteitä siitä, kuinka työttömät ”makailevat sohvalla” ja ”nauttivat ruhtinaallisia tukia” ja elelevät ”luksuselämää” verovaroin. Totuus ei voisi olla yhtään enemmän toisenlainen, joten avaan nyt tähän karkean esimerkin yksinäisen miehen kuukaudesta peruspäivärahalla keskisuuressa kaupungissa, noin 100.000 asukasta. Kerron mitä perusasioita kaikki tarvitsevat ja selitän myös miksi. En ota huomioon aktiivimallia, joka syö korvauksesta 4.65%. Lasken esimerkin reilusti keskiarvoa alemmilla kustannuksilla vuokraa lukuunottamatta, koska eri puolilla maata tilanne on erilainen.

Peruspäivärahan määrä on 32,40 e/pv. Sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä). Tämä tekee keskimäärin 21,5 x 32,40 e eli 696.6 euroa, josta maksetaan veroa yleensä 20%, verojen jälkeen jää 557,28 euroa kuussa.

 • Asunto on vuokraosake. Vuokran määrä maan keskiarvon mukaan. Vuokraan saa monesti asumistukea jonka suurin määrä on 80%. Jos asunnon vuokra on 615 euroa kuukaudessa jää maksettavaa tuen jälkeen 298 euroa.
 • Vesi. Vesimaksu noin 20 euroa kuukaudessa.
 • Sähkö. Sähkölasku noin 40 euroa kuukaudessa.
 • Puhelin ja netti. Otetaan esimerkkiin Moi liittymä, tämä on hyvä valinta siksikin, että sen saa tietojeni mukaan vaikka luottotiedoissa olisikin merkintä. Sim maksaa 6 euroa kuukausi ja puhelut sekä tekstiviestit veloitetaan erikseen 0,055 senttiä minuutti/ tekstiviesteissä kpl. Liittymään kuuluu 4 Gb dataa internetin käyttöön, tämän ylitys maksaa 1,5 euroa giga. Oletan tässä, että työssä ollessaan työtön on ostanut älypuhelimen ja läppärin sekä osaa käyttää niillä nettiä. TE edellyttää puhelimen ja/tai sähköpostin yhteydenpitoa varten tai etuus voi katketa, vaikka tämä käytäntö on lain vastainen, silti sitä käytetään. Normaaliin puhelimen ja netin käyttöön laskettakoon tässä noin 20 euroa kuussa.
 • Liikkuminen. Työhaastatteluihin, kauppaan, TE toimistoon, Kelaan on ainakin päästävä, joten halvin vaihtoehto eli bussikortti kustantaa noin 50 euroa kuukausi.
 • Terveys. Lääkärissäkäynti terveyskeskuksessa kustantaa vuosimaksulla noin 4 euroa/kk, jos joutuu käymään päivystyksessä kustannus on noin 28 euroa kerta. Otetaan esimerkkiin huomioon yksi käynti päivystyksessä ja vuosimaksu eli 32 euroa.
 • Lääkkeet. Joskus voi tulla sairastuminen tai sattua vahinko. Paljon hankalammaksi menee jos on jokin pitkäaikaissairaus. Lasketaan esimerkki perusterveen mukaan eli 10 euroa.
 • Vaatteet. Voi kulua sukka, paita, housut puhki tai revetä ja kengätkin on joskus uusittava. Otetaan tähän 30 euroa, eli kirppikselle on mentävä.
 • Ulkonäkö. Parturissakin on käytävä, että näyttää edustavalta työhaastatteluissa. Tähän menee 30 euroa.
 • Harrastukset. Ei ole varaa.

Jätän listasta vielä pois ruoan, lasketaan ensin kuinka ”ruhtinaallinen” tämä tuki on.
298+20+40+20+50+32+10+30+30 = 530 euroa. Tällöin ruokaan jää kuukaudessa 557-530 = 27 euroa. Ruokajonoon on mentävä hakemaan evästä. Toki esimerkin henkilön on mahdollista saada myös toimeentulotuen perusosaa, jos osaa ja jaksaa henkisesti sitä hakea. Tällöin tilanne korjautuu noin 260 eurolla ja -30% -60% alennuslappuja kaupasta etsimällä voi selvitä kuukauden loppuun.

Annetut summat ovat esimerkkejä, jokainen voi vilkaista omaa vesi- sähkö- puhelin/internet laskuaan, tarkistaa kauppakuittinsa ja laskea paljon oman auton käyttö maksaa. Tämän jälkeen voi jokainen omassa päässään miettiä, miten ”ruhtinaallisilla” tuilla työttömät ”luksuselämää” oikeasti viettävät.

Kategoria(t): Jupinat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to ”Ruhtinaalliset” tuet

 1. Erinomaisen ansiokas kirjoitus! Kirjoitus osoittaa hyvin kuinka Kelan peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella ei pitkälle pötkitä. Yksin asuva varaton työtön voi lähes poikkeuksetta saada asumistuen lisäksi myös toimeentulotukea, joten katsotaan miltä esimerkin toimeentulotukilaskelma näyttäisi.
  https://www.rahakirstu.com/kela/kuka-voi-saada-toimeentulotukea/

  Tulot
  Peruspäiväraha 557,28 €
  Asumistuki 316,80 €
  Tulot yhteensä 874 €

  Menot
  Vuokra 540 € (Kelan huomioima osuus)
  Vesimaksu 20 €
  Perusosa 497 €
  Sähkölasku 40 €
  Julkinen terveydenhuolto 32 €
  Reseptilääkket 5 €
  Menot yhteensä 1134 €

  Maksettava perustoimeentulotuki
  Menot 1134 € – tulot 874 €
  = 260 €

  Huomioitava vuokran määrä riippuu Kelan paikkakunnalle määrittämistä kohtuullisista asumismenoista. Keskisuurella paikkakunnalla kohtuullinen vuokra on kunnasta riippuen 500-600 euroa, esimerkiksi Kuopiossa 540 euroa.

  Puhelinliittymä, netti, bussikortti, vaatteet, hygienia, ruoka ja ilman reseptiä hankittavat apteekkituotteet esim. särkylääkkeet kuuluvat perusosalla katettaviin menoihin. Niitä ei huomioida erikseen toimeentulotukilaskelmassa. Esimerkin lääkekustannuksista 10 € laitoin laskelmaan reseptilääkkeiden osuudeksi puolet eli 5 euroa.

  Esimerkissä ruokaan jäi rahaa 27 euroa kuukaudessa. Perustoimeentulotuen avulla käytettävissä oleva rahamäärä nousee 287 euroon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.